2009. augusztus 29., szombat

Hormonpótló terápia (HRT)


Mit jelent a Hormonpótló terápia?


· A változókor szinte valamennyi következménye befolyásolható azáltal, hogy a kieső hormonokat valamilyen módon kívülről juttatjuk be a szervezetbe, ez történik a Hormonpótló terápia használata során.

· A Hormonpótló terápia a női nem hormonoknak az ösztrogénnek és a progeszteronnak a gyógyszeres pótlása, melyek termelése megszűnik a menopauza idején.

· A Hormonpótló terápia használata a hormonhiány következtében kialakult olyan kellemetlen tüneteken enyhít, mint a hőhullámok, a hüvelyszárazság és az éjszakai verejtékezés. A Hormonpótló terápiának a csontvesztés feltartóztatásával járó, hosszú távú pozitívumai is vannak, melyek teljességükben a kezelés előírásainak következetes alkalmazása mellett alakulhatnak ki.

· A HRT kezelés többféle formában is elérhető, melyek lehetnek: gyógyszer, bőrön át felszívódó tapasz, bőrkrém, hüvelyen át a szervezetbe kerülő gél, orrspray. Hüvelyen keresztül elvégzendő megoldások is vannak: tabletta, krém és kúp formájában.



HRT kezeléshez kapcsolódó aggodalmak


A "Women’s Health Initiative" (WHI) és a "Million Women Study" (MWS) címet viselő tanulmányok alátámasztják, hogy felmérések szerint hosszú időn át hormonpótlást alkalmazva fokozódhat az emlő-, méh-, petefészekrák kialakulásának valószínűsége. A tanulmányban foglaltak szerint a HRT, hormonpótló kezelésben részesülő nőknél nagyobb volt az infarktus, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, főleg a kezelés megkezdésének az első éve alatt. Ezeknek a mellékhatásoknak a kockázata a korosodással, valamint a HRT kezelés hosszának az időtartamával párhuzamban egyre jobban megnövekszik.


· A "WHI" tanulmányt 1991-ben kezdeményezték, 1997-ben kezdtek hozzá, aminek befejezését 2005-re ütemezték. Ez több mint 16.000 változókort már elért, 50 és 79 év közötti egészséges amerikai hölgyet érintett, (akiknek még meg volt a méhük) és részvettek a hormonpótló gyógyszerek használatával kapcsolatos tanulmányban. Azonban 2002. május 31-én a kutatók félúton leállították a tanulmányt, hiszen úgy érezték, hogy az HRT használatának nagyobb az egészségügyi kockázata, mint a lehetséges jótékony hatása.

· A "Million Women Study" elemzés azzal a céllal alakult meg, hogy feltárja a hormonpótló kezelés hatását az emlőrák kialakulására. 1996 és 2001 között, 1.084.110 főre tehető 50–64 év közötti angol nőt hívtak be mellrákszűrésre, akik használták a HRT kezelést. Az óriási mennyiségű adat feldolgozásával a vizsgálatok megerősítették, hogy a hormonpótló terápia valóban növeli az emlőrák gyakoriságát.


Ha csupán azért nem iratkozol fel, a blogra mert a levélküldés zavar, köthetsz más kapcsolatot is velünk: kövess twitteren, jelölj ismerősnek a facebook-on, vagy a NetLog-on, de fel iratkozhatsz a blog RSS értesítőjére is.


Segíts barátnőidnek!
Küldd tovább ezt a cikket, vagy a linkjét, azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek!
Bookmark and Share


Tegyük a blogot színesebbé!
Kattints, a Szólj hozzá linkre és, oszd meg velünk, változókorral kapcsolatos véleményed, tapasztalatod!

1 megjegyzés:

  1. T. Cím!
    A változókor egy állapot, de tényleg nem mindegy, hogy éljük meg! Mit tegyek ha nem a tipikus változókori tünetek zavarnak a legjobban,/ nem is érzem különösebben / hanem egyéb, azóta fennálló mozgásszervi dolog, melyet szerintem nem is tudnak egyértelműen beazonosítani?
    Úgy érzem a gyógyszerszedés nagyobb hangsúlyt kap, mint a természetes gyógymódok lehetősége!
    Üdv : Ildi

    VálaszTörlés