2009. szeptember 6., vasárnap

Gyógynövények a tünetek enyhítésére


Az elmúlt években a változókorral járó különböző tünetek kezelésére a gyógynövény használat kimondottan népszerűvé vált. A legfontosabbakat "adaptogén" gyógynövényeknek nevezték el, melyek helyreállíthatják a szervezet egyensúlyát.

A gyógynövény használatával, hatékonyságával, jótékony hatásaival, valamint minőségével kapcsolatban megoszlanak azonban a vélemények, amelyek figyelemre méltóan változhatnak. Ha egy gyógynövény alapú terméket szeretne kipróbálni, tanácsos, ha előbb konzultál a kezelőorvosával.

Gyógynövény ismertető:

  • Poloskavész (fekete kígyógyökérként is ismert, Cimicifuga racemosa és Actea racemosa): A poloskavész egy magas, virágzó gyógynövény, és Észak-Amerika nyugati részéről származik. Az amerikai indiánok sokféle problémát kezeltek vele, különböző női panaszokat, mint például a menstruációs görcsök csillapítása, és a változókorral járó tünetek enyhítése. Főleg a gyógynövény szárított gyökerét használják fel különböző készítményekben.
  • Jamgyökér (Dioscorea villosa): A jamgyökér húsos, gumószerű évelő gyógynövény, mely Észak-Amerikában, Mexikóban és Ázsiában őshonos. A tradicionális gyógyításban régóta használják a női nemi zavarokra, ráadásul gyulladásgátló hatása is van. Főleg a gyógynövény szárított gyökerét használják fel különböző készítményekben.
  • Kínai angyalgyökér (Angelica sinensis): A kínai angyalgyökér Kínában, Koreában és Japánban őshonos, illatos gyógynövény. Használata kimondottan közkedvelt a keleti gyógyászat terén. Alkalmas szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére – a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig (fáradtság, magas vérnyomás).
  • Páfrányfenyő (Ginkgo Biloba): Egy lombhullató, díszfaként ismert kétlaki fa, Ázsiában. Nagyon ősi növényfaj, mintegy 270 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki. Különböző készítményekben a levelét használják fel.
  • Orvosi zsálya (Salvia officinalis): Magasra növő évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak, virága enyhén kékes vagy lilás. A Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származó, kesernyés, aromás gyógynövény és fűszer. A gyógynövények azon családjába tartozik, amelyet a gyógyításban is felhasználnak. A friss vagy a szárított levelei használhatók fel.
  • Réti here (ismert, mint vörös lóhere, trifolium pratense): A réti here egész Európában, Afrikában és Ázsiában is egy gyakori növény. A réti here virágai kellemes illatúak és bíborpirosak, melyeknek kivonatát tablettákban, kapszulákban és gyógyteákban is felhasználják.
  • Édesgyökér vagy cukorkóró (Glycyrrhiza glabra): Az igazi édesgyökér ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gyógynövény, melyet Európa déli részén és Ázsia bizonyos területein termesztenek. Fűszernövény. Főleg a gyógynövény szárított gyökerét használják fel készítményekben.
  • Barátcserje (Vitex agnus castus): Ez a gyógynövény a Földközi-tenger vidékén őshonos. Már az ókori görög orvosok is a barátcserjét ajánlották a változókorral járó tünetek kezelésére, mivel szabályozza a hormonháztartást. A gyógynövény szárított gyümölcsét használják fel különböző készítményekben.


Ha csupán azért nem iratkozol fel, a blogra mert a levélküldés zavar, köthetsz más kapcsolatot is velünk: kövess twitteren, jelölj ismerősnek a facebook-on, vagy a NetLog-on, de fel iratkozhatsz a blog RSS értesítőjére is.


Segíts barátnőidnek!
Küldd tovább ezt a cikket, vagy a linkjét, azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek!
Bookmark and Share


Tegyük a blogot színesebbé!
Kattints, a Szólj hozzá linkre és, oszd meg velünk, változókorral kapcsolatos véleményed, tapasztalatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése