2009. április 25., szombat

Mit jelent a változókor?


A menopauza természetes esemény, amely minden nő életében bekövetkezik. Így elmondhatjuk, hogy a menopauza, vagy a változókor egy hozzávetőleges dátum. A változókorba lépésnek egyik biztos jele, amikor 12 hónapra visszamenőleg nem tapasztaltunk menstruációs panaszokat. A nő ekkor terméketlenné válik, és nem kell továbbá semmilyen fogamzásgátló módszert használnia. Amikor a 12 hónap eltelt, egy nőről úgy vélik, hogy belép a posztmenopauza fázisába.
A menopauza a klimaktérium időszakát két nagyobb szakaszra, az utolsó vérzés előtti, úgynevezett perimenopauzára, ami maga a menopauza ideje, és a vérzés utáni posztmenopauzára osztja. Perimenopauzának az utolsó havi vérzés körüli egy-egy éves időszakot nevezzük.


Európában a változókor megjelenése átlagosan 51 éves korra tehető, ami pedig több éven keresztül is eltarthat. Ez egyénenként változhat, általában 45-55 év között kezdődik, de előfordulhat akár 35 évesen is, vagy esetleg később, 60 év körül. Ha a menopauza még 40 éves kor előtt fellép, akkor a köztudat ilyenkor beszél korai menopauzáról. Becslések szerint a korai menopauza belépésének az ideje a 40 év alatti nők 1 százalékát, és a 30 év alatti nők 0,1 százalékát érinti.

A változás kora akkor lép be, amikor hirtelen lecsökkennek a döntően, a petefészkek által termelt női nemi hormonok, az ösztrogén és progeszteron mennyisége. A változókorral járó tünetek általában a hormonszint-ingadozás következményeként jelennek meg, melyek a nők 70-80 százalékát érintik különböző mértékű panaszok kíséretében. Néha ezek a mellékhatások igazán kellemetlenek lehetnek, amelyek egy komoly kihívást jelenthetnek bizonyos nők életében.

Orvosi tapasztalatok szerint a panaszok mértéke, gyakorisága elsősorban a nő általános személyiségjegyeitől is függ, (táplálkozás, életstílus). Alaptalan az a félelem, hogy ebben az időben megszűnik a jó egészség, vitalitás, minden érdeklődés a szexualitás iránt, s hogy nem fog benne többé örömöt találni. A menopauza idejét a változás koraként említik, és ha tudatában vagyunk, hogy miként is éljük meg ezt az időszakot, és miként kezeljük az ezzel járó tüneteket, akkor igazából nincs is mitől tartanunk!
Nem "természetes" úton bekövetkező menopauza Előfordulhat, hogy fiatalabb hölgyeknél bizonyos egészségügyi okok miatt szükséges a méh eltávolítása. Ekkor a menstruáció véglegesen elmarad, és a nő terméketlenné válik, de mindaddig, míg legalább egy petefészke működik, nem fogja elérni a változás korát. A tüszőérés ekkor még a méh nélkül is folyamatban van és folytatódik a hormontermelődés is mindaddig, míg természetes úton elérkezik a változás kora. De olyan esetekben, amikor a petefészkek eltávolításra kerülnek, és még akkor is, ha a méh teljesen ép, érintetlen állapotban marad, a nő azonnal belép a menopauza fázisába.


Nutri5 argumentsKüldd tovább ezt a cikket, vagy a linkjét, barátnőidnek, akiknek segíthet a Nutri5®.
Bookmark and Share

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése