2009. május 22., péntek

Mi történhet 12 hónappal az utolsó menstruáció után


A posztmenopauza egyes definíciók szerint mindazokat az éveket jelenti, amikor egy nő eléri a menopauza idejét – 12 hónappal az utolsó menstruáció után. A tüszőérés elmarad, és a nő terméketlenné válik.

Először minimális ösztrogén- és progeszterontermelés jellemzi, majd rendszerint az utolsó megvonásos vérzés után pár évvel kezdődik a posztmenopauza, ami azt jelenti, hogy a tünetek nem fejeződnek be azonnal, időbe telik, míg azok teljesen elmaradnak.

Az alacsony ösztrogén hormon szintjével járó tünetek a változás kora után is megmaradnak. A bőr kollagén ellátása csökken. Ez a bőr elvékonyodásához, kiszáradásához, majd viszketéséhez is vezethet. Előfordulhat kevesebb hónalj- és fanszőrzet. Bizonyos nők esetében megerősödhet az arcon megjelenő szőrzet.

Az ösztrogéntermelés csökkenése következtében olyan folyamatok indulnak be a szervezetben, mint a hüvely falának elvékonyodása, szárazabbá válása, amelyek szexuális problémákat is felszínre hozhatnak. Továbbá, előfordulhat a húgy-ivarszervek elvékonyodása, sorvadása. Rendszeresen visszatérő húgyúti fertőzések is kialakulhatnak. Akarattól független vizelési problémák is megjelenhetnek, ami főleg azt jelenti, hogy például nevetés, köhögés esetén a nyomás hatására egy kis mennyiségű vizelet kicseppen a húgyhólyagból.

A posztmenopauza egészségügyi kockázatai

A változás korát megélő hölgyeknél, az alacsony ösztrogén hormon szint számos panasz okozója lehet, melyek közül a két leggyakoribb a csontritkulás és a szívbetegség.

* Csontok: az ösztrogén elősegíti az egészséges csontok fenntartását, mely hozzájárul a csontszövet fokozatos csökkenése és növekedése közötti egyensúly karbantartásához. A hormonháztartás változásai nem csupán szubjektív panaszokban nyilvánulnak meg, hanem évekkel később jelentkező szövődményekben is. Csökken a csontok sűrűsége és ezzel párhuzamosan szilárdsága is, ami nevezetesen csontritkuláshoz vezethet.

* Szív- és érrendszer: az ösztrogén irányítja a koleszterintermelést, mely korlátolja a szívkoszorúerek elmeszesedését. A menopauza után a lipidek szintje megnövekszik, főleg a káros koleszterinszint (LDL) emelkedik meg a nőknél. A jótékony koleszterinfajta (HDL) szintje pedig lecsökken. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebben kialakulhat a vérerek falának elmeszesedése, így a szívizomba jutó vér mennyisége lecsökken.

Segíts barátnőidnek! Küldd tovább ezt a cikket, vagy a linkjét, azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek!
Bookmark and Share

Életvitellel kapcsolatos ötletek a változókorban. és még néhány cikkért kattints a képre!
nutri5®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése