2009. május 15., péntek

Perimenopauza egyénenként változik

Az évek előrehaladtával a petefészekre ható két lényeges hormon termelődése lecsökken a nőknél. Ezek a tüszőérést serkentő hormonok (FSH - follikulus stimuláló hormon) és a sárgatest serkentő (LH - luteinizáló hormon) hormonok.
Ennek eredményeként egyre ritkábbá, rendszertelenné válik a korábban minden havi ciklusban bekövetkezett peteérés (ovuláció). A petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, majd az alacsonyabb sárgatest serkentő (LH) hormonszint következményeként a progeszteron termelése is visszaesik. Ezt követően a petefészkek nem termelnek több ösztrogént, a peteérés teljesen leáll, és a havi vérzés nem jelentkezik többé.


Ebben az időszakban a nők termékenysége a minimálisra csökken, de az utolsó havi vérzéstől számított 12 hónap alatt még szükséges a védekezés. Ez az az időszak, amikor a hölgyek megtapasztalhatják a változókorral járó tüneteket. Ez általában jóval 40 év után köszönt be a nők életében, de előfordulhat akár 35 évesen is. A perimenopauza időtartama lehet pár év, de lehet 10 is, sőt még ennél is hosszabb. A perimenopauza idejét, hosszát, az ezzel járó tünetek erősségét nem lehet előre megjósolni, ez egyénenként változik.


Az ösztrogén-hiány következtében nem csak testi bajok alakulnak ki, de ez a változás kihat még az agyi funkciókra is, és bőrproblémákat is okozhat. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a progeszteron szintjének a csökkenése fizikai és lelki zavarok kialakulásához vezethet.


Ösztrogén csökkenésével járó tünetek
Dőlt

A perimenopauza évei alatt a hölgyek alakja jelentősen megváltozik, mely a hormonszint-ingadozás, rendszertelen havi vérzés eredménye. Bizonyos hölgyek súlygyarapodást tapasztalnak, főleg az alhasi részen, a fenék és a combok tájékán.

A perimenopauza különböző feljegyzett fizikai tünetekkel jár – melyek közül leggyakoribb a "hőhullám". Más gyakori perimenopauzális panaszok: erős szívdobogás, fejfájás, alvászavar, és különböző testi fájdalmak.

Perimenopauzális tünetekként ismerjük a hangulat-ingadozásokat, az ingerlékenységet, a szorongást, és a koncentrálási problémákat is. Legtöbb esetben ezeknek a panaszoknak hormon-ingadozás a kiváltó oka, de ezzel kapcsolatban további kutatásokra van még szükségünk. A változókorral járó tünetek megélését befolyásolhatják bizonyos társadalmi-szociális, családi tényezők is, mint például a nyugdíjba menetel, vagy a gyermekek "kirepülése a családi fészekből".

Ezért nagyon nehéz elkülöníteni a hormonális-összefüggésű perimenopauzális tüneteket az érzelmi-összefüggésű tünetektől. De elmondhatjuk, hogy ezek talán kölcsönösen is hatnak egymásra. Továbbá beszélnünk kell a perimenopauza idején megjelenő szexuális problémákról is, melyek hüvelyszárazság miatt kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat a közösülés folyamán, mivel az ösztrogén termelés csökkenésével e terület vérellátása gyengébb, ráadásul ez a felület fertőzések kialakulására is sokkal hajlamosabbá válik.



Segíts barátnőidnek!

Küldd tovább ezt a cikket, vagy a linkjét, azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek!
Bookmark and Share


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése